Mindent a levenduláról: fajtái, tulajdonságai, jótékony hatásai

A levendula az egyik legismertebb gyógynövény. Közkedvelt a természetgyógyászoknál, a gasztronómiában, a szépségiparban, sőt még a lakberendezői szakmában is. De mi a titka? Mik a jótékony hatásai, tulajdonságai? Hány fajtát különböztetünk meg? Kerüljünk egy kicsit közelebb ehhez a népszerű gyógynövényhez.

 

Magyarországon nagyjából 8 féle levendula szerezhető  be, de összességében a világban 39 fajtája ismert. Két jelentős levendula fajt emelnénk ki, ami itthon igencsak nagy népszerűségnek örvend: az egyik a francia levendula a másik az angol levendula. A francia levendula (Lavandula angustifolia), itthon ez a fajta a legnépszerűbb, és az illóolaja szempontjából pedig a legértékesebb.

A másik nagy kedvenc az angol levendula, más néven hibrid levendula (Lavandula × intermedia). Ez a fajta kevesebb értékes illóolajjal rendelkezik, mint a francia levendula, gasztronómiában nem javasolt használata, de mégis gyakran készül ebből a levendula fajtából is illóolaj, mivel előállítása olcsóbb és bőséges hozammal bír.

Itthon az 1920-as évektől megtalálható a francia levendula, főként a tihanyi levendulás közismert.

 

A levendula felhasználási területei

Lehet a testre kenni, ételt díszíteni, szappant készíteni, fürdővízbe tenni, illatot adni a lakásnak vagy a ruháknak, párologtatni, teát főzni és számos egyéb tevékenységhez használhatjuk. Egy biztos: érdemes az otthonunkat levendulás termékekkel ellátni, hiszen rengeteg pozitív érv szól mellette. 

Kezdhetjük rögtön azzal, hogy a levendula erős fertőtlenítő tulajdonsággal bír és gyulladást csökkentő hatása is közismert. Élénkíti és mellette még erősíti is az immunrendszert. Az aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő és nyugtató hatása van. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást és a levendula segítségével akár az alvászavarokat is meg lehet szüntetni. Párnánkra cseppentve segít az elalvásban.
A szépségiparban is előszeretettel használják, mivel a pattanásos bőrt kellően nyugtatja. Napozás utáni leégéskor is tökéletes választás a levendula. Hosszú évek óta készítenek levendula gyógyteát, hiszen a közvetlen fogyasztása segít csökkenteni a stressz alapú magas vérnyomást, a fejfájást, csökkenti az idegalapú gyomor- és bélbántalmakat

A levendula illóolaj, a levendulás fürdősó különleges nyugtató hatással bír. Az ideges, stresszes embereket megnyugtatja, a kimerülteket vitalizálja. A termékeink közül, szeretettel ajánljuk a levendulás fürdősónkat (Levendulás fürdősó (enkertemsiofok.hu), amit közvetlenül a fürdővízbe lehet szórni. Amennyiben a levendulás illóolajat választod (Levendula illóolaj (enkertemsiofok.hu)), akkor célszerű tejjel és mézzel, vagy tejszínnel összekeverni, hogy az olaj egyenletesen eloszoljon a vízben és ne csak a víz felszínén ússzon.

Összességében ez a mediterrán növény, hazánkban is jól alkalmazkodik az éghajlathoz, így a telet is könnyedén átvészeli. A levendula virágzása június elejétől július végéig tart, tövei pedig akár 50 évig és élhetnek.

Örömmel megismerkednél te is a levendula jótékony hatásaival? Kipróbálnál az otthonodban pár levendulás terméket vagy ajándékba szánnád szeretteidnek? Nézz szét webshopunk kínálatában és rendelj kedvedre!

Hozzászólások lezárva