Liofilizálás, mint "tökéletes" tartósítási eljárás, vegyszerek nélkül

A liofilizálás egy olyan módszer, ami tökéletes megoldást nyújt az élelmiszerek hosszú távú eltarthatóságára. A gyümölcsök, zöldségek vagy akár gyógynövények szárítása, az egyik legrégebbi tartósítási  művelete az emberiség történetében. A liofilizálás egyszerűen lefordítva, fagyasztva szárítást jelent.

 

Ezzel a technikával lehet megőrizni leginkább a hőre érzékeny anyagok biológiai aktivitását, miközben visszaoldhatósági tulajdonságaik optimálisak maradnak, így a tápértékük sem veszik el. Kíméletes, bár műszakilag igen költséges szárítási eljárás, de ez legyen a mi dolgunk és gondunk. :-) Te csak süss, főzz és vásárolj kedvedre a liofilizált termékeink közül. (Termékek / Liofilizált termék - fagyasztva szárított vegán gyümölcsök (enkertemsiofok.hu)) 

Bár az interneten előszeretettel osztanak meg tippeket az otthoni liofilizáláshoz, jó tisztában lenni azzal, hogy ehhez az eljáráshoz egy speciális berendezés szükséges. Így mi nem ajánljuk az otthoni kísérletezést. Nem beszélve arról, hogy még a profi eljárás során is sok idővel kell számolni, hisz a szárítási ciklus, akár 24-48 óráig is eltarthat. 

Fontos kiemelnünk, hogy az eljárás során semmilyen kémiai adalékra nincs szükség, így vegyszermentesek maradnak az így kezelt gyümölcsök. Ez pedig kedvezően hat az egészségünkre.  Az eljárás során alacsony hőmérsékleten való szárítás által a termékből nem kerülnek ki az értékes fehérjék, vitaminok vagy egyéb ásványi anyagok, csak a víz, így a beltartalmi értéke továbbra is magas, értékes tápanyagforrás marad.

Liofilizált termékeink továbbá nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, aromát vagy egyéb adalékanyagot sem, mégis eltarthatóak és megőrzik ízvilágukat akár hosszú évekig is, így attól sem kell aggódni, hogy mi történik, ha több csomagot szerzünk be az éppen felhasznált mennyiségnél. Termékek / Liofilizált termék - fagyasztva szárított vegán gyümölcsök (enkertemsiofok.hu)

A liofilizált élelmiszerek gazdagok vitaminokban és értékes tápanyagokban, melyek a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Rostokban gazdagok, így az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárulnak. Diétába is jól illeszthetőek, hiszen alacsony kalóriatartalmúak és akár az édesség utáni vágyunkat is csökkenthetik, hiszen teltségérzetet okoznak. 

A liofilizált gyümölcsökből isteni süteményeket, turmixokat tudunk készíteni, vagy akár különleges hozzávalónk lehet egy étel díszítéséhez is. Készíts házi készítésű granolát belőlük, keverd joghurthoz, túróhoz, készíts smoothie-t vagy csak nassold magában. 

Egészséges, vegán liofilizált termékek egész évben az Én Kertem Siófok spájzából: Termékek / Liofilizált termék - fagyasztva szárított vegán gyümölcsök (enkertemsiofok.hu)

Hozzászólások lezárva