Fagyasztva szárítás vagy aszalás?

Mi a különbség és melyik a jobb tartósító eljárás?

Minden élelmiszer tartósítási eljárás célja, hogy a termékek hosszú idejű eltarthatósága mellett a lehető legtöbb hatóanyagot képesek legyünk változatlanul megőrizni, s mindezt úgy, hogy a végtermék a fogyasztó számára is kívánatos, élvezhető legyen. Ezért egyáltalán nem közömbös, hogy milyen eljárással történik a tartósítás: fagyasztva szárítással vagy levegőn szárítással. Hogy melyik a jobb? A következőkben összefoglaltuk a különböző tartósítási technológiák tulajdonságait.

 

Kezdjük az alapoknál

Az aszalás az egyik legegyszerűbb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcs vagy más aszalandó termék tömege és víztartalma a lehető legkisebbre csökken, így gátolva a baktériumok szaporodását, az aszalványok megromlását. Az aszalás legősibb módszere a napon vagy levegőn szárítás, amikor napokon át tartós napsütést kap az aszalandó gyümölcs vagy zöldség. A napon történő aszaláson kívül aszalhatunk sütőben vagy elektromos aszalógépben is. 

A fagyasztva szárítás, más néven liofilizálás vagy liofilezés napjaink legkíméletesebb tartósítási eljárásának számít. A folyamat röviden annyi, hogy a tartósítani kívánt élelmiszert először lefagyasztják, majd vákuum segítségével és enyhe melegítéssel, lassan, fokozatosan eltávolítják (szublimálják) a jégkristályokból a vízmolekulákat. Az így keletkezett kiváló minőségű termékek végső nedvességtartalma csupán 2-5% (m/m), ám visszanedvesítéskor (rehidratáció) a liofilezett szárítmány képes visszanyerni az eredeti alakját és ízét.

 

De vajon miben jobb a liofilizálás, mint az aszalás? Nézzük meg közelebbről: 

A liofilizálás a tartósítás legkíméletesebb módja, mely sokkal kevésbé károsítja a tartósításra szánt élelmiszereket és bennük a hőérzékeny anyagokat, mint más, magasabb hőmérsékleten végzett vízelvonó módszerek. A fagyasztva szárítással kezelt gyümölcsöket és zöldségeket, ha meg tudjuk óvni a vízfelvételtől, akkor hűtés nélkül, szobahőmérsékleten tárolhatjuk őket akár éveken keresztül úgy, hogy megtartják az eredeti ízüket és tápanyagukat, anélkül, hogy megromlanának. Ezzel az eljárással készült ételek nem keményednek meg, nem zsugorodnak és képesek megőrizni tápértékük 97%-át.

Az aszalás során, ahol magas hőmérséklettel (pl. forró szárításnál akár  200-1000°C) vannak szárítva az ételek, a bennük lévő tápanyagok, vitaminok és egyéb hatóanyagok jelentős részét elpusztítják. Továbbá nagymértékű zsugorodás, színvesztés, ráncolódás és kikeményedés jellemzi azokat, sőt a nagymértékű ízvesztés miatt a boltokban kapható aszalványok számos esetben hozzáadott cukrot tartalmaznak.

A lifofilizált termékek állaga ezzel szemben könnyedebb, mint az aszalt társaiké és ízre is sokkal jobban hasonlítanak a tartósítás előtti ízvilágra, hisz az anyagszerkezet változatlan marad és a cukrok sem karamellizálódnak.

 

Liofilizált termékeink Magyarországon termesztett gyümölcsökből, hozzáadott cukor, ízfokozók és tartósítószer nélkül készülnek. A visszazárható aromazáró tasaknak köszönhetően egész évben élvezheted általuk a gyümölcsök eredeti, érett ízét és számtalan felhasználási lehetőség áll a rendelkezésedre.

Tökéletes a reggeli müzlidbe, shake-be, vagy ha esetleg smoothiet készítesz. Keverheted joghurthoz vagy túróhoz, de akár egy finom sütemény elkészítésénél is tökéletes díszítőelem lehet, arról nem is beszélve, hogy milyen egészséges! 

Nézz körül a kínálatunkban és fedezd fel Te is a különleges fagyasztva szárított vegán gyümölcseinket. Kísérletezz velük bátran a konyhában!

Hozzászólások lezárva