Az eredeti vizes piskóta hozzávalói:
- 8 ek búza finomliszt
- 6 db tojás
- 6 ek kristálycukor
- 6 ek víz
Elkészítése:
Első lépéseként válasszuk szét óvatosan a tojások fehérjét a sárgájától. A sárgáját verjük habosra a kristálycukorral, habverő segítségével. A keverés közben ehhez a keverékhez apránként adagoljuk hozzá a vizet is.
Szitáljuk a lisztet hozzá a cukros, vizes tojáshoz, majd keverjük el alaposan kézi habverővel vagy géppel.
A szétválasztott tojásfehérjét robotgép segítségével verjük kemény habbá, majd keverőlapáttal óvatosan forgassuk a lisztes-tojásos piskótatészta keverékhez.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, öntsük bele a vizes piskótatésztát, majd süssük készre 15 perc alatt, 180°-on. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Ellenőrizzük villapróbával vagy fogvájóval: ha nincs kész (még ráragad), süssük további 2 percig.
Tálaljuk porcukorral meghintve vagy használjuk fel további édességek elkészítéséhez (piskótatekercs, torta).
A lenti képen látható vizes piskóta, házi, kajszi lekvárral van töltve és liofilizált kajszi szeletekkel és szórással tálalva.